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Dear Dr. Massanari: 
 
This letter is in response to your August 6, 2007, electronic mail (email) inquiry on behalf of the 
Wyoming Department of Education, in which you request clarification of an issue addressed in 
the technical assistance document "Questions and Answers on Response to Intervention (RTI)  
and Early Intervening Services (EIS)," released in January 2007 by the Office of Special  
Education Programs (OSEP) to clarify the final Part 13 regulations implementing the 2004  
reauthorization of the Individuals with Disabilities Education Act (IDEA). 

You ask whether or not there might be a way to "field test" procedures for using data from RTI 
as part of the identification of specific learning disabilities (SLD). You pose a second part to  
your question regarding the differences between elementary schools and secondary schools. You 
ask, "Would it be possible that the LD determination at the elementary level would be based on  
data using the RTI process while the middle and high school levels would continue to use a  
discrepancy process?" 

In its letter to XXXXXX, dated July 27, 2007, and attached, OSEP states that if the use of a 
process based on the child's response to scientific, research-based interventions, in identifying 
children with SLD is required [by the local educational agency (LEA)], then all children 
suspected of having an SLD, in all schools in the LEA, would he required to be involved in the 
process. However, [as stated in the Cernosia letter] research indicates that implementation of  
any process, across any system, is most effective when accomplished systematically, in an  
incremental manner, over time. If an LEA chose to "scale up" the implementation of the RTI 
model gradually, over time, as would be reasonable, the LEA could not require the use of RTI  
for purposes of identifying children with SLD until RTI was fully implemented in the LEA. 
Therefore, it is unwise to require the use of a process based on the child's response to scientific,  
research-based intervention before implementation of that process has been successfully scaled  
up 
 
On the other hand, if the use of a process based on the child's response to scientific, research- 
based intervention, is not required but is permitted by the LEA, a school would not have to wait 
until RTI is fully implemented in all schools in the LEA before using RTI as part of the  
identification of SLD. That is, if the LEA is allowing, but not requiring the use of RTI, and a 
particular school, using the criteria adopted by the State for determining whether the child has an 
SLD is identified under 34 CFR §300.8(c)(10), is implementing an RTI process, consistent with 
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the LEA's guidelines, it would not have to wait until RTI is implemented in all schools in the 
LEA before it could use information from an RTI process as part of the identification of 
children with SLD. 
 
Regarding the second part of your question, the differences between elementary school children 
and secondary school children, the final Part B regulations do not make such a distinction 
regarding the identification of children with SLD. However, under 34 CFR §300.307(a)(1)-(3), a 
State must adopt, consistent with 34 CFR §300.309, criteria for determining whether a child has 
an SLD as defined in 34 CFR §300.8(e)(10). The criteria adopted by the State: (1) must not 
require the use of a severe discrepancy between intellectual abili ty and achievement for 
determining whether a child has an SLD; (2) must permit the use of a process based on the 
child's response to scientific, research-based intervention; and (3) may permit the use of other 
alternative research-based procedures for determining whether a child has an SLD. A public 
agency, including an LEA, must use the State criteria in determining whether a child has an 
SLD. Nothing in the final Part B regulations would prohibit an LEA, if consistent with the State 
criteria, from using multiple methods of identifying a child with an SLD, as part of a full and 
individual evaluation, or reevaluation, across schools or across levels (e.g., elementary school, 
middle school or high school). 

Based on section 607(e) of the IDEA, we are informing you that our response is provided as 
informal guidance and is not legally binding, but represents an interpretation by the U.S.  
Department of Education of the IDEA in the context of the specific facts presented. 

We hope you find this information responsive to your request. Please do not hesitate to contact 
me if you have further questions or if I can be of any further assistance. 

Sincerely, 

e
/
s 
Patricia  L. Guard 
Acting Director 
Office of Special 

Education 
Programs 

cc: Peg Brown-Clark  
John Copenhaver 


