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Dear Ms. Ralabate: 
 
Your letter to Dr. Robert Pasternack dated August 22, 2002 regarding the Individuals  
with Disabilities Education Act (IDEA) has been referred to the Office of Special  
Education (OSEP).  You requested that the Department respond to questions developed  
by NEA members during the IDEA Forum.  Your specific questions and OSEP’s  
responses follow. 
 

1. Is it necessary to complete a change of placement form every time we have an IEP 
meeting—even when there is no change in the student’s placement? 
 
Response:  The IDEA never refers to a “change of placement form” and does not 
require the completion of a change of placement form for each IEP meeting.   
However, the IDEA does specifically identify the circumstances under which a  
school district is required to provide prior notice, which include any district  
proposal to change the educational placement of a child.  Specifically the Act  
requires that parents of a child with a disability must receive a written notice  
within a reasonable time before the school district proposes or refuses to initiate  
or change the identification, evaluation, or educational placement of the child or  
the provision of a free appropriate public education (FAPE) to their child.  If the  
IEP meeting does not result in a proposal or refusal to initiate or change the 
identification, evaluation, or educational placement of the child or the provision  
of a free appropriate public education (FAPE) to their child, prior notice is not  
required. 
 

2. What is the appropriate process for providing prior written notice for change of 
placement for students with disabilities who are graduating from high school? 

 
Response:  Under the IDEA, graduation with a regular high school diploma ends a 
student’s eligibility for Part B services and is considered a change in placement  
requiring prior written notice within a reasonable time before the school proposes  
to graduate the student.  When public agencies make the determination that the  
Part B eligibility of a student with a disability should be terminated because the  
student has met the requirements for a regular high school diploma, it is important  
to ensure that the student’s rights under the Act are not denied and parents are  
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well informed in order to protect the rights of their child.  Parents should have the  
option, as with any public agency proposal to change the educational program or 
placement of a child with a disability, to seek to resolve any disagreement with  
the proposal to graduate the student through mediation, due process proceedings,  
or other appropriate means. 

 
3. What format is required for reporting progress on IEP goals to parents?  Is it 

 permissible to use a check-off item or section on the student’s regular report card  
that addresses whether or not the student is making progress on his/her IEP 

 goals? 
 

Response:  The IDEA does not require or specify a format for reporting progress  
on IEP goals to parents.  The Act does require that the IEP for each child with a  
disability include a statement of how parents will be regularly informed, at least  
as often as parents of a nondisabled child, of their child’s progress toward the  
annual goals and the extent to which that progress will enable the child to achieve  
the goals by the end of the year.  34 CFR §300.347(a)(7)(ii)(A) and (B).  Outside  
of these parameters, the IDEA does not dictate the format for these reports to  
parents.  One method that public agencies could use in meeting this requirement  
would be to provide periodic report cards to the parents of students with  
disabilities that include both (1) the grading information provided for all children  
in the agency at the same intervals; and (2) the child’s progress toward the IEP  
goals and the extent that progress is sufficient to enable the child to achieve the  
goals by the end of the year.   
 

4. How will the “highly qualified” provision of ESEA apply to special education  
teachers,  particularly those who teach core subject areas at the middle school 

 and  high school levels? 
 

Response:  No Child Left Behind (NCLB) §1119(a)(2) sets a goal under Title I of  
the Elementary and Secondary Education Act to have States ensure that all  
teachers teaching in core academic subjects are “highly qualified” (as defined in 
§9101(23)) by not later than the 2005-2006 school year.  The NCLB is clear in  
stating that both teachers new to the profession and not new to the profession  
must demonstrate competence in all academic subjects in which the teacher  
teaches.  Guidance currently available may be viewed on the Internet at  
www.ed.gov.  The Department will also post further guidance as it becomes 
available. 
 

5. What can be done to minimize the paperwork done by paraeducators? 
 

Response:  The President’s Commission on Excellence in Special Education  
concludes in its report, A New Era: Revitalizing Special Education for Children  
and Their Families, that the “IDEA federal regulatory and administrative  
requirements imposed on state and local educational agencies are burdensome and  
should be dramatically simplified to be more understandable for parents,  
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educators and administrators.”  The Commission recommends that up to 10 states  
be allowed to propose paperwork reduction strategies under IDEA to the  
Secretary.  Paperwork reduction is also an area that individuals responding to a  
Federal Register notice seeking comments regarding the reauthorization of the  
IDEA asked that we consider.  These recommendations, along with others we  
have received, will be considered as we move forward in the reauthorization  
process. 
 
We are currently involved in a number of activities regarding paperwork  
reduction.  For example, this fall OSEP is conducting a paperwork survey of a  
nationally representative sample of 1,000 special education teachers to provide  
specific information on the types of paperwork and administrative duties teachers 
complete, the amount of time devoted to these tasks, and the factors that produce 
variation among teachers in these results.  In June 2002, Project FORUM at the  
National Association of State Directors of Special Education (NASDSE) hosted a  
policy forum to discuss the issue of paperwork and to determine ways of  
addressing the problem from the perspective of parents, service providers and 
administrators at the State and local levels. 

 
6. Why hasn’t the Administration supported full funding of IDEA? 
 

Response:  The Administration recognizes the many challenges faced by States  
and public agencies in carrying out their responsibility to educate children with 
disabilities.  The Administration also recognizes the importance of providing  
additional funding and that is why the President’s budget for fiscal year 2002  
included the largest increase ever proposed by a President in his budget.  In  
addition, we believe that solutions to these challenges should be addressed within  
the context of a thorough review of the IDEA.  The Department has already begun  
to prepare for the reauthorization of IDEA in an effort to address the issues that  
impact improved services to students with disabilities.  

 
7. What should local districts do to address the needs of English Language Learners 

who have disabilities? 
 

Response:  The Act requires that the IEP team consider the language needs of a  
child with limited English proficiency (LEP) as those needs relate to the child’s  
IEP.  It is important that the IEP team consider how the child’s level of English  
language proficiency affects the special education and related services that the  
child needs in order to receive FAPE.  Any decisions regarding the extent a child  
with limited English proficiency will receive instruction in English or the child’s  
native language, the extent to which a child with limited English proficiency with  
a disability can participate in the general curriculum, or whether English language 
tutoring is a service that must be included in a child’s IEP, must be made by the  
child’s IEP team and based on the individual needs of the child.  Title VI of the  
Civil Rights Act of 1964 also requires school districts to provide children with  
limited English proficiency with alternative language services to enable them to  
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acquire proficiency in English and to provide them access to the total range of 
educational services provided by the school, including special education and  
related services.  The IEP team must also address whether the special education  
and related services that the child needs will be provided in a language other than 
English. 

 
I hope this response to the questions presented by the NEA members provides the  
necessary clarification.  If you need further assistance, please contact Dr. JoLeta  
Reynolds of my office at (202) 205-5507. 
 

Sincerely, 
 
 
 
for Stephanie S. Lee 
Director 
Office of Special Education Programs 
 


